Laboratory of living


The “Laboratory of Living” is a former garage or warehouse, situated in the 19th district of Utrecht, converted into a residential space for two occupants. The design paid particular attention to the room lighting, a convincing mix of materials and the maximisation of the available space. The warehouse originally featured two storeys, with a garage door on the ground floor, which is now completely glazed and a window on the top floor, which is executed as a zinc-clad bay. In order to make optimal use of the two floors, each measuring 5 x 6 m, all new additions such as the bathroom, kitchen block and wall units were accommodated on the three closed wall faces. The dominant materials are rough wood, zinc, plaster and re-exposed brick masonry. The colour scheme is essentially restricted to white, black, and shades of grey.


I have designed and built this house, that was realized under Zecc Architects signature, during my time in Utrecht and lived in it for several years.